e/The Nightmare

New Query

Information
has glosseng: The Nightmare is a 1781 oil painting by Anglo-Swiss artist Henry Fuseli (1741–1825). Since its creation, it has remained Fuseli's best-known work. With its first exhibition in 1782 at the Royal Academy of London, the image became famous; an engraved version was widely distributed and the painting was parodied in political satire. Due to its fame, Fuseli painted at least three other versions of the painting.
lexicalizationeng: The Nightmare
instance ofc/Romantic paintings
Meaning
French
has glossfra: Le Cauchemar est un tableau du peintre Johann Heinrich Füssli.
lexicalizationfra: Le Cauchemar
Italian
has glossita: Lincubo è un olio su tela realizzato nel 1781 da Johann Heinrich Füssli. Lartista ha realizzato diverse versioni di quest'opera.
lexicalizationita: incubo
Russian
has glossrus: «Ночной кошмар»  — одна из наиболее известных картин швейцарского и английского художника Генри Фюзели.
lexicalizationrus: Ночной кошмар
Castilian
has glossspa: La pesadilla (The Nightmare en inglés), también conocida como El íncubo, es un cuadro de Johann Heinrich Füssli, pintor suizo establecido en Gran Bretaña. El pintor hizo varias versiones sobre el tema, siendo la más famosa la de 1781, perteneciente al Institute of Arts de Detroit; otra, de 1782, se encuentra en el Goethes Elternhaus de Frankfurt. Füssli, pintor de estilo manierista, a caballo entre el neoclasicismo y el romanticismo, hizo esta obra inspirándose en el Sueño de Hécuba de Giulio Romano. En él vemos una mujer dormida poseída por un íncubo, demonio que se presenta en sueños de tipo erótico, apareciendo en segundo plano la cabeza de un caballo de aire fantasmal que contempla la escena. La fisonomía de la mujer pintada corresponde a Anna Landolt, por la que el pintor sentía una gran pasión.
lexicalizationspa: La pesadilla
Turkish
has glosstur: Kâbus veya özgün İngilizce adıyla The Nightmare, İngiliz-İsviçreli sanatçı Henry Fuseli tarafından yapılmış 1781 tarihli bir yağlıboya tablodur. Fuseli'nin en tanınmış eseri olan Kâbus birçok farklı şekilde yorumlanmıştır. Tablo aynı anda hem rüya gören bir kadını hem de ilgili rüyanın içeriğini betimliyor görünümü vermektedir. Gerek tabloda yer alan atbaşı gerekse kadının üzerinde betimlenmiş incubus kâbuslara ilişkin çağdaş inanç ve folklore atıfta bulunsa da, bazı kuramcılar tarafından daha özel anlamlarla ilişkilendirildikleri de olmuştur. Çağdaş eleştirmenler tablonun aşikâr cinselliğini şaşkınlıkla karşılamış, nitekim bu özelliğiyle tablo bazı akademisyenlerce bilinçaltına dair Freudçü fikirleri sezen bir öncü olarak görülmüştür.
lexicalizationtur: Kâbus
Media
media:imgJohann Heinrich Füssli 017.jpg
media:imgJohann Heinrich Füssli 053.jpg
media:imgJohn Henry Fuseli - The Nightmare.JPG
media:imgRowlandson Covent Garden Night Mare.jpg
media:imgThomas Burke The Nightmare engraving.jpg

Query

Word: (case sensitive)
Language: (ISO 639-3 code, e.g. "eng" for English)


Lexvo © 2008-2024 Gerard de Melo.   Contact   Legal Information / Imprint